Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μικρά μυστικά για... σπίτι!

Ο παρακάτω κατάλογος περιλαμβάνει tips δοκιμασμένα κυρίως από μένα. Ό,τι καινούριο, θα το προσθέτω με τον καιρό... Αν θες να δοκιμάσεις κι άλλα, δες και εδώ, ή εδώ, ή εδώ...
Και εδώ...
Γενικά, ένα απλικατέρ γεμισμένο μισό - μισό με ξύδι και νερό είναι χρήσιμο να το έχεις σπίτι σου. Για την καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού (και μαλακά μαλλιά!).
Κάμποσες πετσετούλες με μικροΐνες, επίσης απαραίτητες!
Σόδα μαγειρική, για να γυαλίσεις επιφάνειες, αλλά και τα ασημικά σου (και να λευκάνεις τα δοντάκια σου!)...

Ίνοξ, πλακάκια και γυάλινες ή πορσελάνινες επιφάνειες καθαρίζουν από τα άλατα σχετικά εύκολα με λίγο ξύδι (ανάλογα) σε πετσετούλα με μικροΐνες (μαγικό προϊόν, πράγματι!)...
Προσοχή: Αν φτιάχνεις σπίτι σε περιοχή με νερό γεμάτο άλατα, απέφυγε να βάλεις σκούρα πλακάκια και είδη υγιεινής! Αλλιώς, έμπλεξες με το γιοφύρι της Άρτας! Τα καθαρίζεις τη μία μέρα και την επόμενη μοιάζουν πάλι βρώμικα με τόσα άλατα! Τσαλακωμένη λεβεντιά, δηλαδή! Ανοιχτόχρωμα, λοιπόν!

Μαλακό σφουγγαράκι για τα γυαλιστερά ίνοξ, γιατί, αλλιώς, γρατζουνίζονται ή αποχρωματίζονται με τον καιρό!

Ίνοξ σαγρέ νεροχύτης: Αν δεν έχεις δει προκοπή με τα ειδικά απορρυπαντικά για ίνοξ, άλατα ή λίπη δοκίμασε να τρίψεις με σφουγγαράκι και μαγειρική σόδα. Γίνεται πεντακάθαρος!

Μετά το καθάρισμα του ίνοξ νεροχύτη πέρασέ τον με χαρτάκι με ηλιέλαιο (ή baby oil) και θα αργήσει να ξαναχρωματιστεί ή να πιάσει άλατα...

Για τα τζάμια, αν σε έχει κουράσει το κλασικό τρίψιμο με απορρυπαντικά και χαρτί ή εφημερίδες, το πλύσιμο με ένα καλό Τ είναι, μάλλον, γρηγορότερο και πιο ξεκούραστο και πιο οικολογικό! Βούτηξε σε κουβά με λίγο σαπούνι πιάτων και ξύδι. Ό,τι σαπουνόνερα μένουν γύρω - γύρω τα παίρνεις με καθαρή πετσετούλα με μικροΐνες και αυτά που πέφτουν κάτω με δεύτερη πετσετούλα (ή σφουγγαρίστρα).

Για γρήγορο καθάρισμα των ντουλαπιών της κουζίνας, λίγο διαλυμένο σαπούνι πιάτων στο σφουγγάρι στα δύσκολα σημεία (συνήθως κοντά στα χερούλια) και μετά ξέβγαλμα με πανάκι με μικροΐνες ποτισμένο με νερό και ξύδι και καλά στυμμένο.

Πανάκι πάλι με νερό και ξύδι καλά στυμμένο για πόρτες και ντουλάπες.

Για συσσωρευμένα άλατα, αν δεν πιάνει το ειδικό απορρυπαντικό, βάλε υδροχλωρικό οξύ (στην πορτοκαλί συσκευασία) για λίγα δευτερόλεπτα να αφρίσει, και ξέπλυνε σύντομα με άφθονο νεράκι (θέλει προσοχή, γιατί είναι διαβρωτικό αρκετά).

Για τη λεκάνη, χλωρίνη παχύρρευστη. Για το πιγκάλ, μέσα στο δοχείο του νερό με λίγη χλωρίνη.

Μην στουμπώνεις το πλυντήριο με τα ρούχα (ειδικά αν έχεις βάλει και εσώρουχα), γιατί δε θα πλυθούν, ούτε θα ξεπλυθούν καλά (τα ρούχα βγαίνουν μισοπλυμένα και γλιτσιασμένα)!

Για πιο γρήγορο σιδέρωμα, το σίδερο που συνδέεται με εξωτερικό μπόιλερ είναι, μάλλον, η καλύτερη λύση... Αν έχει και τουρμπίνα η σιδερώστρα ώστε να επιστρέφει λίγο από τον ατμό, ακόμα καλύτερα, ειδικά για σεντόνια, πετσέτες... Έξτρα σπρέι σιδερώματος για τα πουκάμισα πάντα βοηθάει... Και μία τηλεορασούλα ανοιχτή, να γίνει κάπως πιο ευχάριστη η διαδικασία, όσο ευχάριστη μπορεί να γίνει, δηλαδή...

1 σχόλιο: